Hooikoorts of corona? Zo kan je het verschil herkennen

Hooikoorts of corona? Zo kan je het verschil herkennen

Heel wat mensen hebben elk jaar weer last van hooikoorts. Het betekent dat je allergisch bent voor de pollen afkomstig van grassen, bomen of planten. Dit brengt allerlei ongemakken met zich mee, zoals verstopte of lopende neus, gezwollen ogen en kriebelende keel. Aangenaam is hooikoorts niet, en al zeker niet in tijden van corona. Maar hoe herken je het verschil tussen symptomen van hooikoorts en besmet zijn met het coronavirus?


Symptomen hooikoorts en corona


Veel symptomen van hooikoorts zijn gelijkaardig aan die van een coronabesmetting. Maar geen zorgen, je kan het verschil wel degelijk herkennen. Er zijn enkele belangrijke verschillen waar je op kan letten als je je zorgen maakt. 


De meest opvallende klachten bij hooikoorts die echter niet voorkomen bij corona zijn: jeuk en rode ogen, oren en neus. Daarnaast komen een jeukende neus en gezicht ook uitsluitend voor bij hooikoorts.


Bij besmetting met corona is het verliezen van je geur- en smaakzin een veel voorkomend symptoom. Ook is bij corona de kans dat je koorts maakt groter dan bij hooikoorts. Mensen met extreme hooikoortsklachten hebben echter wel last van koorts. 


Bovendien heeft hooikoorts voornamelijk een impact op de bovenste luchtwegen. Dit zijn de neus, keel en het strottenhoofd. Bij corona daarentegen, doen de meeste klachten zich voor aan de onderste luchtwegen. De problemen doen zich dan voor in de luchtpijp, luchtpijptakken en het longweefsel.


Symptomen van hooikoorts verergeren meestal als mensen zich in de buitenlucht bevinden, of in een omgeving waar veel pollen zijn. Hier is er ook een verschil met corona, dat binnen en buiten dezelfde symptomen veroorzaakt. 


Tips om beter om te gaan met hooikoorts


De concentratie pollen in de lucht is het hoogst overdag. Je kan dus blootstelling aan pollen zoveel mogelijk vermijden door vroeg op de dag of laat in de avond buiten te komen voor fysieke activiteiten of wandelingen. Vervolgens kan je de symptomen verminderen door ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten te houden, zeker overdag. 


Je kan symptomen van hooikoorts verder verlichten door op tijd gebruik te maken van oogdruppels, allergie tabletten of neusspray. Zo kan je de hooikoortsradar in de gaten houden om er vroegtijdig bij te zijn. 


Ben je toch ongerust of twijfel je over je symptomen? Blijf dan thuis en neem contact op met je huisarts. Door je te laten testen heb je zekerheid of je klachten louter toe te schrijven zijn aan hooikoorts of toch aan een besmetting met het coronavirus.