8 tips voor gezond thuiswerk

8 tips voor gezond thuiswerk

Thuiswerken is een normaal deel van ons werkleven geworden. Werkgevers die hun medewerkers vertrouwen, vinden dat ze bepaalde taken evengoed van thuis uit kunnen uitvoeren. Niet iedereen hoeft nog elke dag te pendelen naar kantoor. Wij geven enkele tips om thuiswerk op een gezonde manier aan te pakken.


1. Plan je thuiswerkdagen op voorhand in. Een overzichtelijke planning geeft rust in je hoofd en laat je ook toe om aanwezigheid op kantoor beter af te stemmen met je collega’s. 


2. Stel een werkschema op. Door je dag netjes in ‘blokken’ op te delen, creëer je een duidelijke structuur voor jezelf. Hanteer dezelfde aanpak als op kantoor en werk met prioriteiten. Dergelijk schema helpt je op je werk te focussen, waardoor de wasmand je minder snel zal afleiden.


3. Neem af en toe een korte pauze, liefst om even te bewegen. Strek je eens goed uit, sta recht, haal een koffietje … Het is goed voor je motivatie én je productiviteit om regelmatig je lichaam ‘wakker’ te maken.


4. Middagpauze? Ga naar buiten en adem frisse lucht in, doe een wandeling of fiets naar de winkel. Je brein zal jou dankbaar zijn. Als die plannen door een regenbui in het water vallen kan je misschien wel even die wasmand aanpakken. Zo ben je toch in beweging en doe je alvast een vervelend taakje doorheen de dag. Resultaat: meer vrije tijd ‘s avonds!


5. Heb je kinderen, hou dan in je dagschema rekening met hen. School, tussendoortjes, huiswerk … Plan dit in en maak afspraken met je kinderen. Ook wanneer je meetings hebt: zo kunnen zij rekening houden met jouw werk, zonder je telkens weer te storen.


6. Eet gezond én bewust. Wissel je koekje af met een portie snoeptomaatjes, en probeer om je lunch niet aan je computer te verorberen. Bewuster eten is beter voor je spijsvertering.  Bovendien heb je minder de neiging om te veel of te weinig te eten.


7. Drink voldoende water. ‘s Ochtends een koffietje, ‘s avonds een glas wijn en tussendoor vooral voldoende water om je lichaam goed te hydrateren. Af en toe een blikje fris kan geen kwaad, maar geef de voorkeur aan water. Tip: geef er meer smaak aan met een schijfje citroen of blaadje munt. Gezond én lekker.


8. Kies, indien mogelijk, voor een aparte werkruimte. Zo kan je deze na je dagtaak afsluiten en het werk achter je laten, zoals je met het kantoor doet. Geen aparte ruimte beschikbaar? Dan kan je een vaste werkplek inrichten. Een goede bureaustoel is belangrijk om rugklachten te voorkomen. 


Met deze tips maak je thuiswerk tot een succes. En nog een bonustip: vergeet niet op tijd te stoppen, want doorwerken kan al eens aantrekkelijk lijken. Zo kan je een goede balans behouden tussen je werk en je persoonlijk leven.